TCU seizoen 2020 – een terugblik

2020 is voor de hele wereld een ander jaar dan alle andere jaren. Nu het park (bijna!) gesloten is voor de winter, kijken wij graag terug naar dit bijzondere tennisseizoen.

Het jaar begon met een verdrietig bericht: tijdens de ALV hoorden alle aanwezigen dat eerder die week ons clubicoon Reinder Jan Martini was overleden. Een aantal TCU’ers was aanwezig op de uitvaart waar duidelijk werd hoe belangrijk onze club kan zijn in het leven van een persoon.  Hoe zou dit seizoen voor Reinder geweest zijn?

Half maart werd duidelijk dat we geen openingstoernooi zouden kunnen spelen en dat ook de KNLTB competitie dit voorjaar niet zou plaatsvinden. Een flinke domper voor velen. Waar moest het heen met dit seizoen? Geen gezellige lange competitiedagen op de club, geen feestavondje tijdens de Mix Kampioenschappen, geen hapjes en drankjes na een avondje tennis, geen ladies day, ladies night, geen bokkentoernooi en wat moest er nu toch komen van onze Clubquiz?

Eind april begonnen er wat lichtpuntjes te komen: de jeugd mocht, onder toezicht,  de baan weer op en wij zijn enorm trots dat zoveel mensen dit mogelijk maakten door zich aan te melden voor een dienst als toezichthouder.

Vanaf 11 mei konden ook senioren de baan weer op. Onder voorwaarden. Dus werden er looproutes uitgezet, hygiënische gels geregeld en het online reserveren van een baan werd geïntroduceerd. Al konden we in eerste instantie alleen maar singelen: we mochten weer!

Helaas moest nog wel de bar gesloten blijven. Niet alleen heel ongezellig: het uitblijven van de baromzet betekende ook een flink gemis aan inkomsten voor de club. Maar hoewel de glazen leeg bleven, liepen de banen elke avond vol: iedereen had enorm veel zin (en tijd) om elkaar weer te zien en samen een bal te gaan slaan. Het weer deed een duit in het zakje en zo werden het een paar geweldige weken, ondanks het gemis van dat hapje en drankje.

Toen begin juni het nieuws kwam dat het clubhuis weer geopend mocht worden, zijn er heel wat vreugdedansjes gedaan. Wie had zich een jaar geleden kunnen voorstellen dat je daar zo blij van kunt worden? De looproutes werden aangescherpt, tafels met nummers beplakt, bardiensten ingepland en de toernooicommissie bereidde toernooien voor in afwachting van toch nog een mooie zomer.  En wat hebben we genoten!

Een kort overzicht van alles wat we dit seizoen hebben gedaan:

 • Nog in het voorjaar zijn zonnepanelen op het dak gelegd, is de buitenkant van het clubhuis geschilderd, kregen we nieuwe afvalcontainers en is een besproeiingssysteem aangelegd voor de hortensia’s, die daardoor de hele zomer prachtig bloeiden.
 • TCU Zomerchallenge: voor jongeren die dit jaar minder konden voetballen, hockeyen, sportscholen of andere sporten beoefenen was het dit jaar mogelijk om 3 maanden ‘zomerlid’ te zijn bij TCU. In totaal 30 jongeren hebben van dit aanbod gebruik gemaakt en (opnieuw) kennis gemaakt met tennissen bij TCU. Een geslaagde actie dus!
 • Vanaf 24 juni zijn elke woensdagavond weer tossavonden georganiseerd
 • 27 juni: luilakavond voor de jeugd. 40 deelnemers tussen 12 en 17 jaar speelden allerlei soorten wedstrijden tegen elkaar. Een enorm gezellige avond waar bij plezier en lekker sportief bezig zijn het doel waren
 • Op 11 juli was het Mixtoernooi in een stralend zonnetje met 40 koppels. Een aangepast, 1-daags toernooi waarbij het lastig was om continu 1,5 meter afstand te houden, maar hoe fijn was het om er met z’n allen weer te zijn: een geweldige dag!
 • Op 12 augustus gingen de Jeugd Clubkampioenschappen van start: 5 dagen sportieve strijd in diverse leeftijdscategorieën. Het finaleweekend was dit jaar extra gezellig omdat dat meteen de start was van de senioren kampioenschappen. Zo kwam het dat onze jeugd na hun eigen wedstrijden kon genieten van een geweldige wedstrijd van onze trainers Bas en Marco, die op baan 3 de strijd aan gingen met ‘jonkies’ Robin Staff en Joris Mensen (en ze wonnen met 15-13 in de 3e set!).
 • Voor de Clubkampioenschappen Senioren waren er dit jaar zoveel aanmeldingen dat de toernooicommissie voor het eerst sinds jaren mensen heeft moeten teleurstellen: er waren meer inschrijvingen dan ooit en bovendien moest het aantal mensen op het park nog een beetje beperkt blijven. 181 deelnemers speelden 190 wedstrijden en dankzij jullie enorme flexibiliteit (en dank aan Dave en alle ‘sponsers’!) konden ondanks wat verregende tijdvlakken bijna alle finales zondag gespeeld worden.
 • Op 6 september ging de KNLTB ( Najaars-)competitie van start met 23 senioren- en juniorenteams van TCU. Helaas gooide een ‘tweede golf’ roet in het eten: na 3 rondes moesten we het clubhuis weer sluiten en na 5 van de 7 competitiedagen is de gehele competitie afgelast.
 • Voor de echte senioren werd op 14 september een 60+ Mix Toernooi
  28 deelnemers genoten tijdens deze, wederom zonovergoten, dag van een potje tennis en een hapje en een drankje. Iedereen was zo enthousiast dat dit toernooi zeker een blijvertje is op de agenda!
 • Ook een blijvertje: het vanuit huis reserveren van een baan via de KNLTB ClubApp. We horen hier eigenlijk alleen maar positieve reacties op. Mocht je een andere mening hebben: laat het ons weten via info@tcuithoorn.nl

Kortom: ondanks die 5 weken die we in april niet konden tennissen, kijken wij terug op een vol en geslaagd seizoen. Helaas heeft de maandenlange sluiting van de bar ertoe geleid dat we veel minder barinkomsten hebben gehad en dat drukt zwaar op onze begroting. Het bestuur heeft daarom besloten om geen korting/teruggave te geven van de contributie. We hopen daarvoor op jullie begrip.

Nog een belangrijk punt van aandacht: ondanks diverse oproepen is het niet gelukt om alle bar- en keukendiensten tijdens de toernooien bemand te krijgen. Datzelfde geldt voor de diensten tijdens de competitie. Gelukkig sprongen diverse mensen in om extra diensten te draaien op de drukke dagen, waarvoor dank!

Vooruitkijkend naar seizoen 2021
Wij kijken met veel vertrouwen uit naar seizoen 2021 en zijn al bezig met de voorbereidingen daarvan. Twee zaken zijn daarbij van groot belang:

 • Zonder een barcommissie kan TCU eigenlijk niet bestaan
  We zoeken nog steeds naar meerdere enthousiastelingen die samen de barcommissie willen vormen en deze belangrijke taak kunnen overnemen van Thea en Cynthia, die er na dit seizoen toch echt mee gaan stoppen. De tijd gaat dringen en als er geen opvolging is heeft dat grote gevolgen voor TCU.
  Heb je interesse of vragen? Meld je aan bij Thea via treur@hotmail.com
 • We willen graag (een deel van) onze banen vernieuwen!
  Onze tennisbanen zijn niet erg regenbestendig, waardoor we vaker dan nodig lange tijd niet kunnen tennissen. Daarom is er dit jaar een commissie gevormd, die onderzoek gedaan heeft naar mogelijkheden om onze banen te renoveren ofwel te vervangen. Op basis van hun rapport heeft het bestuur het voorgenomen besluit genomen om een aantal banen opnieuw aan te leggen.Tijdens de extra Algemene Ledenvergadering op 30 november kun je hier alles over horen en kun je voor (of eventueel tegen) dit besluit stemmen. Zet de datum vast in je agenda, zeer binnenkort valt de uitnodiging in je (digitale) brievenbus.

Bedankt voor dit seizoen!
Wij zijn erg trots op onze club en alle leden die er tijd in hebben gestoken om er dit seizoen het beste van te maken. Er is veel extra werk verzet door vele vrijwilligers, teveel om hier allemaal apart te benoemen. Maar zonder jullie waren er geen toernooien, geen leuke avondjes voor de jeugd, was er geen eten en drinken op voorraad en werden er geen biertjes getapt en competitieschotels geserveerd. Zonder jullie geen prachtig onderhouden park en banen, geen goed werkend online reserveringssysteem, geen schoon clubhuis en vooral: geen fijne sfeer om te tennissen.  Een vereniging kan niet zonder fijne vrijwilligers en betrokken leden. Bedankt allemaal!

Met vriendelijke groet, namens het bestuur,

Robert Fasten
Voorzitter TCU

Klik hieronder voor foto’s  evenementen van TCU in 2020